Tsunami

Verslag hulp aan tsunami slachtoffers

Vele harten vulden zich met verdriet na het horen van deze enorme verliezen. Er zijn vele duizenden Srilankanen omgekomen tijdens deze grote vloedgolf. Het zal ongetwijfeld niet aan uw aandacht zijn ontgaan dat ook op Sri Lanka vele families hun huis en al hun bezittingen zijn meegesleurd door een paar enorm grote golven die op sommige plaatsen wel twee kilometer het land in trokken en een verwoesting achter lieten op die 2e kerstdag in 2004.
Een grote inzamelingsactie werd op touw gezet wat heeft geresulteerd in heel veel kleding, medicijnen en een flink bedrag aan geld.
Ruim € 65000,- werd in een record tempo opgehaald!!

De reis:

Op 5 januari zijn wij met een team van acht personen naar Sri Lanka vertrokken, inclusief 3500 kg aan hulpgoederen die meegereisd zijn in hetzelfde vliegtuig waarin ook wij zaten.
De volgende dag werd de groep opgesplitst in twee groepen, zodat één helft zich bezig kon houden met het inklaren van de goederen, en de andere helft is begonnen met het inventariseren. Op deze mannier konden we snel en doelgericht gaan werken.

 

Wat we aantroffen:

Een ongelooflijke en niet te beschrijven puinhoop van verwoeste huisjes en natuur langs de kust. Boten die over de weg getild waren en ook de treinrails was op diverse plaatsen gewoon weggevaagd.
Ook een massagraf waar meer dan duizend mensen hun laatste rustplaats hebben gevonden, omdat de trein waarin ze zaten compleet van de rails gedrukt was en op zijn kant terecht was gekomen zodat de meeste mensen zijn verdronken. Een enkeling is er nog uitgekomen.
Dus beelden die je niet gauw zult vergeten, vooral als je met zo iemand in gesprek raakt.
Sommige ouders zijn hun kind(eren) kwijt, of de kinderen zijn ouders of een ouder kwijt. Met recht een niet te beschrijven drama.
Heel veel mensen die niets meer hadden zaten op elkaar gepakt in zogenaamde kampen, we hebben overvolle ziekenhuizen bezocht waar soms tenten bij gebouwd waren om een ieder maar te kunnen helpen.
Een groot gebrek aan voedsel, medicijnen en kleding, en niet te vergeten de geestelijke hulp.

Kleding.

Een gedeelte van de kleding wat van noord tot zuid Nederland is verzameld is in kampen verdeeld, en een andere nog grotere partij kleding is in een container meegegaan naar het kindertehuis in Galle in het zuiden van Sri Lanka. Ook hier was de nood zeer groot, en was de kleding zeer goed op zijn plaats.

 

Wat hopen we nog te realiseren:

We zijn naarstig op zoek naar sponsors, die een weeskind voor hun rekening willen en kunnen nemen. Dit kan natuurlijk ook door een kind financieel te helpen met bijvoorbeeld meerdere sponsors. De kosten zijn € 17,- per maand wat voor het kind de mogelijkheid biedt weer naar school te gaan, waardoor hij/zij een goede toekomst kan opbouwen. Het sponsorgeld wordt per bank overgeboekt vanuit Nederland, wat de sponsor ook de gelegenheid geeft dit te controleren. Ook willen we zoals in 2004 afgesproken een aanvang maken met het biogas. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar een kunststof tank welke veel goedkoper geproduceerd kan worden dan een met stenen opgemetselde tank. Misschien kunnen we iemand bereid vinden wat koeien aan te kopen, want die zijn beslist nodig voor het verkrijgen van gas om op te koken. Minimaal zijn er twee koeien voor nodig per gezin om te voorzien in de grondstof wat later als het uitgewerkt is gebruikt kan worden als bemesting voor de groentetuin.
Kosten voor een tank: ongeveer € 150,-.

 

Nu een jaar verder.

Weeskinderen.

Aan de west kust waar wij werkzaam zijn geweest waren geen weeskinderen, daar tegenover zijn er aan de oostkant honderden kinderen die er alleen voor staan of in een van de tehuizen zijn geplaatst.
Een bezoek aan Killianotchi in het noordoosten van Sri Lanka leerde ons dat hier de ergste klappen zijn uitgedeeld met de tsunami en tot op heden weinig tot zeer weinig hulp geboden wordt.
Heel veel kinderen leven met hun ouders en familie’s aan de kust nog steeds in tenten, en ook medische hulp is zeer schaars.

Hier meer informatie over de volgende onderwerpen: