Over het bouwen van een huisje

Veel mensen  benaderen ons voor het bouwen van een huisje, wat op zich natuurlijk fantastisch is, maar sommige mensen realiseren zich niet dat het bouwen van een huis op Sri Lanka anders gaat dan in Nederland.
Iedereen, die een gift stort voor het bouwen van een huisje moet weten dat de Stichting het huisje laat bouwen en niet degene die het geld geeft. Overigens doen we het wel in goed overleg.

Hieronder geven we enkele zaken aan waar we rekening mee moeten houden:

Grond
Bij gesponsorde families die ver van een dorp wonen blijkt vaak, dat ze zelf eigenaar zijn van de grond. Voor de zekerheid dient dit wel gecontroleerd te worden. Hoe dichter bij een grote plaats hoe duurder de grond wordt. Bij het huidige prijspeil kan als gemiddelde prijsindicatie inclusief overdrachtskosten ca. € 15, - Š 20.- per m2 worden genomen.Voor de bouw van het huisje met enige grond erom heen is noodzakelijk ca. 200 m2.

Waterput
Als het huisje wordt gebouwd bij een waterbron of water dat van een berg afkomt is een waterput niet noodzakelijk. Bij huisjes die dit geluk niet hebben en ook niet in de buurt staan van een gemeenschappelijke waterput dient een put te worden gegraven waarvan het bovenste gedeelte moet worden gemetseld. De diepte waar het water zich bevindt bepaalt do hoogte van de kosten. Alternatief is het boren naar water in eerste instantie met behulp van een handpomp. Later ken er altijd nog een elektrische pomp worden geplaatst. Een groot voordeel van boren is dat het water veel hygiŽnischer is. Kosten gemiddeld ca. € 900, -

Grootte en indeling van het huisje
De grootte van het huisje is o.a. afhankelijk van het aantal personen dat erin gaat wonen. Minimaal dient een huisje 50 m2 groot te zijn. In het vorige informatieboekje staat een huisje afgedrukt van ongeveer 90 m2. Indeling van dit huisje is een kamer, een keuken, 2 slaapkamers en een toilet. Bij het huidige prijspeil kan als gemiddelde prijsindicatie ca. € 55, - per m2 worden genomen. Veel Sri Lankanen koken nog op een houtvuur. Dit kan niet in het huisje omdat het huisje geen schoorsteen bezit. Een stookruimte met schoorsteen of een overkapping om anders te koken is dan ook aan te bevelen. Alternatieven zijn om het toilet buiten tegen de blinde muur van het huisje te plaatsen of op enige afstand van het huisje.

Kwaliteit van de materialen
Er worden veel standaard materialen gebruikt. Het is we raadzaam om de te gebruiken houtproducten te laten omschrijven. Dank hierbij aan het hout waarvan de kozijnen, gordingen en deuren gemaakt warden en wat de dikte hiervan is.

Elektriciteit
Het huisje standaard te voorzien van elektriciteit is een optie. De hoogte van de kosten is afhankelijk van de afstand van het elektriciteitsnet naar het huisje en het aantal lichtpunten en wandcontactdozen in het huisje zelf.Dit zal per situatie dienen te worden bekeken.

Door Jan Reitsema en Adriaan Ruijgh.